Noten in het najaar en fantastisch fruit

Als iets opvalt zodra je de boerderij bezoekt is het wel de lange lanen met bomen en struiken welke de weides van onze boerderij doorkruisen. Dit zijn onze voedselbossen. Achter de aanleg van deze bomenlanen zit veel onderzoekwerk en zij zijn zodanig aangeplant dat ze met hun wortels zorgen voor de optimale waterverdeling van grond- en regenwater. Hierdoor is onze boerderij minder vatbaar voor verdroging in ons veranderende klimaat. Daarnaast zorgen bomenlanen voor schaduw en beschutting voor alle dieren op de boerderij. Hoewel nog jong zullen deze bomen in de toekomst veel voedsel produceren.

Ook zijn hier en daar rondom de boerderij kleine gezellige en karakteristieke hoogstamboomgaarden aangelegd. Hier zijn ouderwetse fruitrassen aangeplant met heerlijke stoofperen en oude appelrassen. Onze schapen en geiten houden het gras onder deze boomgaarden kort en de bijen zorgen voor de bestuiving.

De voedselbossen zijn aangeplant met hoge bomen, middel hoge bomen, struiken, kruiden en klimplanten we hebben hierbij gebruik gemaakt van permacultuur principes. Door deze samenstelling en de keuze voor notenbomen zoals walnoten, hazelnoten, kastanjes en amandelen maar ook fruitbomen als appel, peer, nashipeer, vijg, kers, en fruitstruiken als kruisbes, braam, aalbes, goyibes en klimplanten als druif zijn deze bossen een veilige plek voor wilde dieren en voorzien zij nog vele generaties van het beste voedsel.

Uiteraard zijn er ook plantensoorten aangeplant puur voor de ondersteuning van wildleven zoals vlierbes, wilg, vuilboom, meidoorn en lijsterbes.

Deze voedselbossen brengen nu en in de toekomst jaarlijks enorm veel fruit en noten voort welke door ons verkocht worden in de groente pakketten maar ook los. Uiteraard is dit fruit onbespoten wat betekend dat wij een deel van de opbrengst verliezen aan motten en vliegen en andere insecten. Daar zijn echter de vleermuizen, zwaluwen en steenuilen welke jaarlijks hun jongen grootbrengen op onze boerderij weer enorm dankbaar voor. Het fruit wat niet meer goed is wordt nog altijd zeer gewaardeerd door onze sanitaire dienst (de varkens).