Weidse weide eieren

Zoals alle verschillende takken op onze boerderij is ook onze legkippen onderneming kleinschalig van opzet. Onze kippen zitten niet met duizenden andere in een stal met kunstverlichting om ze continu aan de leg te houden maar in plaats daarvan leven onze leghennen buiten, op het gras, in de zon, in kleine groepen.

Door onze kippen in een mobiele stal gemonteerd bovenop een aanhanger, met daaromheen een pluimveenet te huisvesten zijn we in staat om ze dagelijks verse weide grond te geven.

Dit betekend dat onze dames elke dag verse kruiden, insecten gras en andere natuurlijke voedingsmiddelen kunnen vinden om hun dieet mee aan te vullen. Hierdoor zijn ze in staat om natuurlijk gedrag te vertonen en heerlijke eerlijke gezonde eieren te leggen. De mobiele stal bied bescherming tegen weersinvloeden en de kippen kunnen er een ei in leggen, het net beschermt ze tegen predatoren zoals vossen en wilde katten.

Door de dagelijkse verplaatsing maken ziektes veel minder kans om zich te ontwikkelen wat op zijn beurt weer betekent dat wij niet met antibiotica hoeven te rommelen.

Onze kippen volgen de grazers zoals de koeien, geiten en schapen met een vertraging van 3 dagen. In die drie dagen hebben de mestkevers gangen onder de mest gegraven en een deel van de mest de grond in gewerkt. Hierdoor wordt de mest beschikbaar voor ons gras en tegelijkertijd wordt de bodem luchtig gemaakt. Na 3 dagen trekken de mestkevers weg en tegelijkertijd komen de eieren van de vliegen uit. Om te voorkomen dat de vliegen onze grote grazers tot last zijn hebben we onze sanitaire ploeg namelijk de leghennen.

Kippen zijn van nature echte alleseters en voor onze leghennen zijn de vliegenlarve een grote traktatie en vormen de dierlijke eiwitten een belangrijke aanvulling op het dieet, om daarbij te komen krabben zij de mestplekken open waarmee zij direct ook dienst doen als mestverspreiders. En het allermooiste van deze sanitaire en mest verspreidende dienst is nog wel dat het een prachtig voedingsrijk en supergezond bijproduct oplevert namelijk de lekkerste weidse weide eieren.

Wij kiezen voor deze manier van kippen houden omdat dit de beste manier is om onze kippen een geweldig leven te geven. Helaas zie je bij vaste stallen nog vaak dat kippen op een grote kale zandvlakte staan. Dit komt omdat een kip van nature nooit te ver van de veilige stal wegloopt. Hierdoor lopen zij elke dag op hetzelfde stukje gras. Door deze intensieve betreding van de grasmat veranderd deze in no time in een zandbak. Een dergelijke zandvlakte is voor een kip niet uitdagend ze vinden er geen vers groen en insecten.

Daarbij lopen deze dieren elke dag op het zelfde stukje grond hierdoor wordt de infectiedruk hoger. Onze kippen keren pas terug op hetzelfde stukje weide als deze volledig hersteld is van de laatste keer dat er dieren op gelopen hebben en alle mest en oude plantenresten zijn afgebroken door de microbiologie in de grond. Hierdoor neemt de humus laag in de grond toe en wordt de grond en het milieu steeds gezonder en daar profiteren we allemaal van.

Onze eieren zijn alleen verkrijgbaar voor abonnementhouders van groenten pakketten.