Over boerderij en imkerij Bij Barten in Landhorst

Wie zijn wij? Wij zijn Tom en Marloes Barten, geboren in 1988 en 1990 en ouders van 3 dochters. Allebei komen we uit ondernemersgezinnen en bij beide is de liefde voor de natuur voor dieren en planten er met de paplepel ingegoten.

Marloes komt uit het Gelderse gebied tussen maas en waal en heeft een achtergrond in de teelt van fruit, Tom is een geboren en getogen oost-Brabander van origine uit een agrarisch gezin dat al snel overstapte op het runnen van een hondenopvang omdat de schaalvergroting in de agrarische wereld toen al niet bij te benen was. Samen hebben we op verschillende fronten ervaring opgedaan in het runnen van ondernemingen waaronder vooral de hondenopvang/dierenpension. 

In maart 2020 echter werden wij net zoals vele anderen met de neus op de feiten gedrukt. Een hondenopvang is, hoewel dit in de eerste instantie misschien niet zo lijkt, toch vooral een beroep in de toeristische sector. Deze sector werd enorm getroffen door de covid crisis en ook voor ons betekende dit dat alle inkomsten wegvielen. Dat was op dat moment voor ons een wake up call om eens verder na te denken over onze toekomst. In het verleden hebben we al vaker nagedacht over het starten van een onderneming waarmee we kunnen bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk en waarbij we wat kunnen doen voor de natuur en het milieu. Via verschillende media en door het lezen van diverse literatuur kwamen we op het spoor van wat men noemt regeneratieve agricultuur. Dat bleek, na veel leeswerk en onderzoek naar dit concept voor ons een droombaan te zijn. Het geeft ons de mogelijkheid werk te doen waar we gepassioneerd over zijn en daarbij anderen te kunnen betrekken. Daarnaast is het mogelijk om dit te doen naast het werk wat we al doen en wat we voor geen goud op willen geven. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats.

Wat doen we en waarom doen we wat we doen

Wat we dus doen is het runnen van een regeneratieve boerderij, waarop we voedsel produceren op een manier waarbij we niet alleen de natuur en het milieu niet meer schaden maar waarbij we zelfs onze omgeving en de grond die we gebruiken regenereren herstellen dus. Dit doen we door gebruik te maken van methodes die de natuur zo veel mogelijk imiteren zoals permacultuur, holistisch begrazen, en de natuurlijke bewegingen van dieren in een landschap.
Wij vinden het niet langer acceptabel om winst te behalen door te ondernemen op manieren die nog meer verlies van biodiversiteit, vergroting van het klimaatprobleem, en achteruitgang van de kwaliteit van onze planeet vergroten.

Jaarlijks eten we met zijn allen 400 tot 450 kg voedsel en om dit voedsel te verbouwen vernietigen we met de huidige methodes zo'n 10 ton (10000kg!) toplaag. Dit is de bovenste laag grond waarin zich miljarden bacteriën, schimmels, wormen enz.  bevinden deze biodiversiteit zorgt voor veerkracht voor de planten die erin groeien en houdt vocht vast tegen uitdroging daarnaast slaan planten en het bodemleven co2 op in deze toplaag. Deze co2 kan daar duizenden jaren opgeslagen blijven zitten. Onze huidige methoden echter vernietigd deze toplaag o.a. door ploegen en het gebruik van pesticiden. Vernietiging van de toplaag draagt op dit moment voor 30% bij aan de totale koolstofdioxide(co2) uitstoot in onze atmosfeer, daarmee nadert het dus onze uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.

Regeneratieve agricultuur geeft de mogelijkheid om het aller gezondste gif vrij en voedzaamste eten te produceren en daarbij ook nog een verbetering voor het milieu en de natuur te weeg te brengen door gebruik te maken van methodes waarbij de grond niet/nauwelijks verstoord wordt.
Op onze boerderij vind je geen grote stallen terug maar veelal verplaatsbare infrastructuur. Dat betekend dat het vee dat gehouden wordt dagelijks een nieuw stuk land krijgt om voedsel te vinden.

Dit zorgt er voor dat de impact op de grond nooit te groot wordt waardoor planten en het bodemleven continu kunnen herstellen en kunnen verbeteren. Daarnaast blijven de dieren op onze boerderij nooit lang op dezelfde plaats hiermee imiteren we de natuurlijke bewegingspatronen van dieren in een landschap en verminderd de kans op ziek worden. Ook doorkruisen lange  bomenrijen het landschap deze bomenrijen zijn aangeplant volgends het permacultuur principe wat betekend dat de aanplant uit verschillende lagen bestaat om een natuurlijk bos te imiteren. De bomenrij is aangeplant met ecologisch belangrijke soorten om de natuur en het wildleven te stimuleren en ondersteunen. Ook zijn er fruitbomen en bessen struiken aangeplant en vinden we er notenbomen terug. Dit alles om in de toekomst te voorzien in voedsel en een verdienmodel voor toekomstige generaties.  In onze groente tuin verbouwen we seizoensgroente welke we direct van het land aan de consument verkopen waardoor versheid gegarandeerd is. 

Door producten direct aan u de consument te verkopen kunnen wij als boer een eerlijke prijs vragen, wordt er minder CO2 uitgestoten. En kunt u zien waar het voedsel vandaan komt en is deze gegarandeerd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Door simpelweg onze producten te kopen en te eten draagt u bij aan het verbeteren van de natuur en het milieu. Het kan zo makkelijk zijn….

Kijk in de webshop Neem contact op